Reban Ayam Kampung
Reban amatlah penting dalam penternakan ayam kampung
secara komersial. Ia bertujuan untuk melindungi ayam-ayam daripada
hujan, panas dan cuaca buruk serta gangguan musuh selain memudahkan
pengurusan pembesaran ayam-ayam. Walaupun hampir sama, reban pembakaan
dan reban pembesaran ayam kampung pedaging ada kelainannya. Antara
kelainannya adalah reban pembakaan mempunyai sarang-sarang telur, tempat
bertenggek untuk tidur, jumlah ayam yang lebih sedikit untuk keluasan
reban yang sama. pada masa kini, anak-anak ayam berusia sehari akan
terus diletakkan kedalam reban tetapi disediakan kepungan
'gelung-gelung' plywood dan lampu pemanas atau brooder bagi menjaga suhu
dan pergerakan anak ayam. Ini adalah penting untuk tempoh 2 minggu
bagi mengurangkan kadar kematian anak ayam.
Kebiasaannya, reban ayam kampung dibuat secara terbuka dan 'Sistem Bawah Tanah'. Untuk reban pembesaran ayam kampung
pedaging, 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Ini bermakna jika anda
membela 2000 ekor ayam, keluasan lantai reban yang diperlukan adalah
2000 ekor kaki persegi. Contoh size reban seperti 20 kaki x 1000 kaki.
Reban ayam tidak perlu menggunakan peralatan yang canggih atau kos yang
tinggi. Ada yang menggunakan kayu hutan, buluh, besi C-channel, kayu
3x3 sebagai tiang dan zink, plastik jaring hitam, dawai mata punai atau
jaring pukat sebagai dinding. Ketinggian reban juga perlu diberi
perhatian, kerana jika terlalu tinggi, kemungkinan apabila hujan air
hujan akan tempias. Sebaliknya jika terlalu rendah, ayam tidak akan
selesa dan suasana reban akan panas.
Ketinggian yang disyorkan adalah 10kaki hingga 14 kaki. Dalam keadaan
yang panas seperti 30 degree celcius ke atas, walaupun ayam mampu
hidup, pertumbuhan ayam akan terjejas atau terbantut. Jika mencapai 40
degree celcius, kebarangkalian ayam akan mengalami 'heat stroke' dan
ayam akan mati.
Walaupun lantai reban ayam kampung di syorkan untuk
disimen bagi memudahkan penyelengaraan dan pembersihan reban, tetapi ia
bukanlah satu kewajipan asalkan persekitaran di dalam reban itu adalah
bersih dan kering tanpa bau, di sepanjang masa. Abuk kayu atau sekam
padi biasanya ditabur didalam reban ayam dengan kapur pertanian untuk
mengelakkan bau busuk dan lalat. Najis ayam bersama abuk kayu atau sekam
ini perlulah dibuang atau diganti setiap pusingan atau 3 bulan sekali.
Menurut, Anuar Ahmad, Pengurus Warisan Habeb Farm
di Bukit Gambir Johor, beliau memilih menggunakan C-Channel dan atap
'metal deck' kerana bahan ini lebih tahan lama dan harganya juga murah
berbanding kayu. Beliau mempunyai 4 buah unit reban berkeluasan 20kaki x
50kaki dan beberapa saiz yang lain. Beliau juga menggunakan plastik
hitam atau canvas untuk mengelakkan panas dan cahaya terlalu terang.
Design atas atap mempunyai 'ventilation ridges' bagi memudahkan
pengudaraan dan mengelakkan haba akibat pancaran matahari diwaktu siang.
Beliau menggunakan bell drinker otomatik bagi memberi air minuman EM secara automatik. Setiap reban mempunyai tangki air kapasiti 200L.
Reban Ayam Kampung, Warisan Habeb Farm, Bukit Gambir Johor
Gelung plywood dan lampu pemanas atau brooder anak ayam digunakan didalam reban dalam tempoh 4 minggu untuk mengekalkan suhu dan mengepung anak ayam dari lari berkeliaran.
Ciri-ciri Reban Ayam Kampung :
- Kos lebih rendah berbanding reban ayam daging
- Tidak terlalu berteknologi tinggi, sebaliknya cukup sekadar tempat berteduh dan selesa untuk ayam membesar
- Kadang-kadang menggunakan bahan-bahan terbuang atau 2nd hand.
- Design yang pelbagai tetapi kebiasaannya reban berlantaikan tanah/simen
- Pelbagai saiz mengikut kemampuan penternak
- Terbuka atau free-range
- Masih menggunakan sistem pemberian makan dan minum secara manual. Bagaimanapun, penggunaan Bell Drinker Otomatik atau nipple drinker otomatik juga biasa ditemui.
as salam.boleh saya dapatkn no contact untuk maklumat lanjut.
ReplyDelete